top of page

Θεραπεία, θεραπευτής και θεραπευόμενος

Θεραπεία, θεραπευτής και θεραπευόμενος

Ισως είναι η ώρα η λέξη θεραπευτής να αντικατασταθεί από λέξεις όπως καθοδηγητής,εξυπηρετητής,διευκολυντής,ενθυμητής,υποστηρικτής ώστε να μην υπονοεί ότι εκείνος είναι αυτός ο οποίος κάνει την εργασία και θεραπεύει τους άλλους.

Αντίστοιχα η λέξη θεραπευόμενος ίσως είναι ώρα να αντικατασταθεί από λέξεις όπως θεραπευτής του εαυτού του,καθοδηγούμενος αναζητητής,διερευνητής,ενθυμούμενος κ.α.

Ποια η εργασία του καθοδηγητή;

Η εργασία του καλού καθοδηγητή είναι η εργασία με τον εαυτό του φυσικά. Χρειάζεται ο ίδιος να έχει ξεκινήσει,να έχει προχωρήσει και να συνεχίζει να προχωρά τον δρόμο προς τα μέσα-εντός του- και από εκεί να προσφέρει και να καθοδηγεί. Οχι μόνο μέσα από τις γνώσεις και τα θεραπευτικά εργαλεία αλλά και από την εμπειρία του. Χρειάζεται να βαδίζει ο ίδιος τον δρόμο που δείχνει στους άλλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τέλειος αφού κι αυτός ένας άνθρωπος είναι που συνεχώς εξελίσσεται, μαθαίνει,προοδεύει.

Πώς αλλιώς θα δείξει τον δρόμο;

Στόχος:ο ενδιαφερόμενος να βρει τον δικό του μονοπάτι,τα δικά του βήματα,να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να μάθει να προχωρά μόνος του χαράζοντας την δική του πορεία.

Η εργασία του καθοδηγητή είναι να δημιουργεί πάντα έναν ασφαλή και ανιδιοτελή χώρο αποδοχής και αγάπης γα τον καθοδηγούμενο,να του δείχνει τα φωτεινά σημάδια,να αφήνει τον καθοδηγούμενο να ανακαλύπτει,να τον υποστηρίζει και να τον φέρνει όλο και πιο κοντά στην δική του δύναμη για να μπορέσει εν τέλει να στέκεται αυτόνομος.

Ποια η εργασία του καθοδηγούμενου;

Να επιθυμεί να μαθαίνει τον εαυτό του,να αφήνεται στην διερεύνηση,να αμφισβητεί τα δεδομένα του,να έχει υπομονή κι επιμονή. Να θέλει να εργαστεί για να βρει τις λύσεις τους και τις απαντήσεις του μέσα του.

Θέλει λιγάκι θάρρος και πολύ ειλικρίνεια για να κάνει κανείς βουτιά εντός του και να μάθει τον εαυτό του φτάνοντας εν τέλει στην αναγνώριση του Αληθινού Εαυτού και να συντελεστεί ουσιαστική θεραπεία=μεταμόρφωση,ενθύμηση.

Πιο απλά χρειάζεται μια ειλικρινή διάθεση για μάθηση και την όρεξη να πάρει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του.

Η θεραπεία δεν είναι εύκολη λύση,δεν είναι έτοιμες απαντήσεις. Είναι μια συνεχής διαδικασία διερεύνησης.

Είναι ένας τρόπος ζωής και μονοπάτι αυτογνωσίας που τελικά είναι η ίδια η ζωή.

Ενας που ψάχνει για θεραπεία στην ουσία ψάχνει να εν-θυμηθεί την αληθινή του φύση απελευθερώνοντας ένα ένα αυτά που δεν είναι Αλήθεια αλλά και μαθαίνοντας μέσα από αυτά γιατί όλα είναι εκεί για κάποιο λόγο. Ολα εξυπηρετούν ένα σκοπό. Οταν αναγνωρίσουμε τον σκοπό που εξυπηρετεί το καθετί αυτό απλά μετασχηματίζεται ,απελευθερώνεται η εξουδετερώνεται πολύ απλά.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ταξίδι στην γη είναι ένα σχολείο που ως ψυχές επιλέξαμε να ζήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να ξεφορτωθούμε, δεν υπάρχει ούτε καν λόγος να θεραπεύσουμε κάτι.

Μπορούμε όμως να διερευνήσουμε τι σκοπό εξυπηρετεί αυτό που θέλουμε να θεραπεύσουμε!

Και τελικά όλοι μας είμαστε θεραπευτές και θεραπευόμενοι,δάσκαλοι και μαθητές, ύλη και Πνεύμα κλπ. Ολοι μας είμαστε αναζητητές ο καθένας στο δικό του μονοπάτι,στο δικό του στάδιο εξέλιξης και όλοι εξυπηρετούμε ο ένας τον άλλο και όλοι αργά ή γρήγορα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εν-θυμηθούμε την Αλήθεια.

Ευχαριστώ

Καλλιόπη Παπαχατζάκη

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page