top of page

Τα 7 βασικά ενεργειακά κέντρα ή τσάκρας

Τα τσακρα ή ενεργειακα κεντρα Τα τσακρα ειναι πνευματικα ενεργειακα κεντρα που βρισκονται σε 7 κυρια σημεια πανω στην αυρα που περιβαλλει το φυσικο μας σωμα. Λειτουργουν σαν δεκτες,μετασχηματιστες και διανομεις της ζωτικης ενεργειας(πρανα,τσι,κ.α.) Η αληθινη μας φυση ειναι να ειμαστε ενα με την δυναμη που εκδηλωνεται μεσα απο το ατελειωτο φασμα των δονησεων,των χρωματων,των σχηματων,των οσμων και των ηχων ολης της δημιουργιας.Δεν υπαρχει τιποτα απο το οποιο να ειμαστε διαχωρισμενοι.Καθ'ολη την διαρκεια της ζωης μας,ομως διαταρασσουμε και μπλοκαρουμε την ελευθερη ροη της ενεργειας,μεσα απο τον φοβο,μεσα απο μια εντονη συναισθηματικη κατασταση,καποιο νοητικο στρες και ανεκφραστα καταπιεσμενα συναισθηματα και επιθυμιες. Με τον καιρο η ενεργεια συσσωρευεται και σταδιακα μπορει να εκφραστει ως αρρωστια στο φυσικο σωμα.Πριν απο αυτο ομως εχουμε δυο τυπους παραμορφωμενης εκφρασης των ενεργειακων κεντρων. Στην πρωτη περιπτωση εκτονωνουμε την μπλοκαρισμενη ενεργεια ειτε με υπερμετρη αναγκη για δραστηριοτητα ειτε με μορφη ισχυρων και συχνα αρνητικων συναισθηματων. Ο δευτερος τροπος που εκτονωνουμε το μπλοκαρισμα ειναι μια σχεδον ολοκληρωτικη συγκρατηση των ενεργειων που σταματαει σχεδον εντελως την ροη της ενεργειας και ετσι το αντιστοιχο τσακρα εξασθενει. Για να εχουμε μια ισορροπημενη και υγιης ζωη,χρειαζεται τα κεντρα ενεργειας να λειτουργουν σωστα και να ειναι ανοιχτα οσο ακριβως χρειαζεται. Το White Time Healing ειναι μια εξαιρετικη επιλογη για να ξεμπλοκαρουμε και να ισορροπησουμε τα κεντρα ενεργειας,οπως και ολες οι ενεργειακες θεραπειες.

1ο τσακρα:Ριζικο τσακρα ή κεντρο βασης ή Μουλανταρα

Το 1ο τσακρα βρισκεται αναμεσα στον πρωκτο και τα γεννητικα οργανα και συνδεεται με τον κοκκυγα. Το χρωμα του ειναι το κοκκινο,το στοιχειο του ειναι η γη και οι αισθησεις που αντιστοιχουν σε αυτο το κεντρο ενεργειας ειναι η οσφρηση. Τα μερη του σωματος που κυριαρχουνται και αντιστοιχουν στο 1ο τσακρα ειναι τα στερεα μερη του σωματος και τα επινεφριδια.

Ο σκοπος του ριζικου τσακρα ειναι να μας συνδεει με τον φυσικο κοσμο.μας δινει γηινη σταθεροτητα και το στερεο εδαφος πανω στο οποιο μπορουμε να χτισουμε την ζωη μας,δινοντας μας την δυναμη να επιτυχουμε. Αποτελει το θεμελο ολων των ανωτερων τσακρα και ειναι η πηγη της δυναμης της ζωης. Για να διατηρησουμε την εσωτερικη μας ισορροπια το ριζικο κεντρο πρεπει παντα να λειτουργει σε αρμονια με το 7ο τσακρα. Οταν ειναι ανοικτο και λειτουργει αρμονικα,νιωθουμε ικανοποιηση σταθεροτητα , εσωτερικη δυναμη και εμπιστοσυνη.

4860337.jpg

2ο τσακρα:Ιερο τσακρα ή Σβαντιστανα

Το 2ο τσακρα βρισκεται δυο δαχτυλα κατω απο τον αφαλο.Το χρωμα του ειναι το πορτοκαλι,το στοιχειο του το νερο και η αισθησθη που του αντιστοιχει ειναι η γευση.Τ αμερη του σωματος που αντιστοιχουν σε αυτο ειναι η πυελικη ζωνη,τα γεννητικα οργανα,τα νεφρα,η ουροδοχος κυστη και ολα τα υγρα. Αντιστοιχοι αδενες ειναι οι γεννητικοι. Το ιερο τσακρα ειναι το κεντρο των αρχεγονων αφιλτραστιστων συναισθηματων,των σεξουαλικων ενεργειων και της δημιουργικοτητας.Μεσα απο αυτο βλεπουμε τον εαυτο μας σαν μερος της αιωνιας διαιδικασιας τηςς δημιουργιας η οποια εκφραζεται μεσα μας με την μορφη των συναισθηματων και της δημιουργικοτητας. Οταν ειναι ανοιχτο και λειτουργει αρμονικα ακολουθουμε με τροπο φυσικο την ροη της ζωης,εκφραζουμε ανετα τα συναισθηματα μας,ανοιγομαστε προς τους αλλους,νιωθουμε ανετα με το αντιθετο φυλλο και συμμετεχουμε στην χαρα της δημιουργιας.

6220150.jpg

3ο τσακρα:Ηλιακο πλεγμα ή Μανιπουρα

Το 3ο τσακρα βρισκεται δυο δαχτυλα πανω απο τον αφαλο. Το χρωμα του ειναι το κιτρινο προς χρυσαφι,το στοιχειο του η φωτια και η αισθηση που αντιστοιχει σε αυτο ειναι η οραση. Τα μερη του σωματος που αντιστοιχουν στο 3ο τσακρα ειναι η μεση,το υπογαστριο,το πεπτικο συστημα,το στομαχι,το συκωτι,η σπληνα,η χολη,το αυτονομο νευρικο συστημα και το παγκρεας.Αντιπροσωπευει το κεντρο της δυναμης μας. Μεσα απο το 3ο τσακρα ερχομαστε σε ενεργη επαφη με τους ανθρωπους και τον υλικο κοσμο.Το ηλιακο πλεγμα αντιπροσωπευει τα θεμελια της προσωπικοτητας μας,την κοινωνικη μας ταυτοτητα. Μετασχηματιζει τις ενεργειες των κατωτερων* κεντρων ενεργειας. Η αποδοχη και ενοποιηση των συναισθηματων,των επιθυμιων και των εμπειριων μας βοηθα το ηλιακο μας πλεγμα να χαλαρωσει και να ανοιχτει. Οταν ειναι ανοιχτο και λειτουργει αρμονικα δημιουργει μια αισθηση γαληνης και εσωτερικης αρμονιας.Μπορουμε να δεχτουμε ολοκληρωτικα τον εαυτο μας και να σεβαστουμε τα συναισθηματα και το χαρακτηρα των αλλων *οταν λεμε κατωτερα και ανωτερα τσακρα αναφερομαστε στην θεση τους πανω στο σωμα και στην δονηση της ενεργειας τους,που ειναι πιο πυκνη και βαρια στο ριζικο κεντρο και καθως ανεβαινουμε η δονηση αλλαζει συχνοτητα και γινεται ολο και πιο λεπτοφυης. Ολα τα κεντρα ενεργειας ειναι απαραιτητα,ζωτικα,αλληλενδετα και αποτελουν εκφραση του Θειου.

8785958.jpg

4ο τσακρα:Τσακρα της καρδιας ή Αναχατα

Το 4ο τσακρα βρισκεται στο κεντρο του στηθους,στο υψος της καρδιας.Το χρωμα του ειναι το πρασινο,το ροζ και το χρυσο.Το στοιχειο του ειναι ο αερας κι η αισηθση που αντιστοιχει σε αυτο ειναι η αφη. Τα μερη του σωματος που αντιστοιχουν στο τσακρα της καρδιας ειναι τα οργανα,η πλατη,ο θωρακας,η κατω περιοχη των πνευμονων,το κυκλοφορικο συστημα,το δερμα και ο θυμος αδενας. Το κεντρο της καρδιας ειναι το κεντρο ολοκληρου του συστηματος των τσακρα και συνδεει τα 3 κατωτερα φυσικα και συναισθηματικα κεντρα με τα 3 ανωτερα νοητικα και πνευματικα κεντρα. Μεσα απο αυτο το κεντρο ενεργειας βρισκουμε την ικανοτητα να κατανοουμε συναισθηματικα τους αλλους και να τους συμπονουμε,να συντονιζομαστε με τις κοσμικες δονησεις και να ενωνομαστε μαζι τους.Μεσα απο την αποδοχη,την κατανοηση,την συμπονοια ανοιγομαστε στην ανευ ορων αγαπη που αντιστοιχει σε αυτο το τσακρα. Οταν αυτο ειναι ανοιχτο και λειτουργει αρμονικα γινομαστε καναι της Θεικης αγαπης,ακτινοβολουμε φυσικη ζεστασια,ειλικρινεια και ευτυχια,χωρις εσωτερικες συγκρουσεις,διαταραχες και αμφιβολιες.

2641595.jpg

5o τσακρα:Τσακρα του λαιμου ή Βισουντα

Το 5ο τσακρα βρισκεται αναμεσα στην κοιλοτητα του λαιμου και τον λαρυγγα.Το χρωμα του ειναι το ανοιχτο γαλαζιο και το γαλαζοπρασινο.Το στοιχειο του ειναι ο αιθερας και η αισθηση που αντιστοιχει σε αυτο ειναι η ακοη.Τα αντιστοιχα μερη του σωματος για το 5ο τσακρα ειναι ο αυχενας,ο λαιμος,το σαγονι,το ανω μερος των πνευμονων,τα αυτια,η φωνη,η τραχεια,οι βρογχικοι σωληνες,ο οισοφαγος,τα μπρατσα και ο θυροειδης αδενας. Το κεντρο του λαιμου ειναι το κεντρο της ανθρωπινης ικανοτητας για εκφραση,επικοινωνια και εμπνευση και ειναι ενας σημαντικος συνδετικος κρικος αναμεσα στα κατωτερα τσακρα και το 7ο(τσακρα της κεφαλης). Χρησιμευει σαν γεφυρα αναμεσα στις σκεψεις και τα συναισθηματα,τις παρορμησεις και τις αντιδρασεις μας.Ταυτοχρονα εκφραζει το περιεχομενο ολων των κεντρων ενεργειας στον εξωτερικο κοσμο.Μεσα απο αυτο εκφραζουμε το γελιο και το κλαμα μας.τα συναισθηματα αγαπης και ευτυχιας,το αγχος,την επιθετικοτητα,τις προθεσεις,τις επιθυμιες μας,τις ιδεες μαςτις γνωσεις και τις αντιληψεις μας για τους εσωτερικους κοαμους μεσα απο τον λογο και την τεχνη. Οταν ειναι ανοιχτο και λειτουργει αρμονικα εκφραζομαστε ελευθερα και χωρις φοβο και ειμαστε σε θεση να αποκαλυψουμε τις αδυναμιες μας η να δειχνουμε τα δυνατα μας σημεια.Η ομλια μας εχει φαντασια και χρωμα ενω συγχρονως ειναι διαυγης.Ειμαστε απαλλαγμενοι απο προκαταληψεις και δεχομαστε την καθοδηση της εσωτερικης μας φωνης με εμπιστοσυνη.

7441482.jpg

6ο τσακρα:Kεντρο του 3ου ματιου ή Αζνα

Το 6ο τσακρα βρισκεται πανω απο την ριζα της μυτης,στο κεντρο του μετωπου. το χρωμα του ειναι το βαθυ κυανο(λουλακι) και το βιολετι.Σε αυτο αντιστοιχουν ολες οι αισθησεις συν την εξωαισθητηρια αντιληψη.Τα μερη του σωματος που αντιπροσωπευουν αυτο το κεντρο ενεργειας ειναι το προσωπο,τα ματια,τα αυτια,η μυτη,τα ιγμορεια,η παρεγκεφαλιδα,το κεντρικο νευρικο συστημα και η υποφυση. Το τσακρα του 3ου ματιου ειναι η εδρατων ανωτερων νοητικων δυναμεων,της νοητικης μας ικανοτητας να διακρινουμε,της μνημης και της θελησης μας.Δεδομενου οτι το 3ο ματι ειναι η εδρα της επιτευξης της συνειδητοτητας,απο εδω μπορουμε να ακδηλωσουμε,να υλοποιησουμε και να απ-υλοποιησουμε την υλη.Μπορουμε να δημιουργησουμε νεες πραγματικοτητες στο φυσικο επιπεδο και να διαλυσουμε παλιες.Κατα κανονα αυτη η διαδικασια συμβαινει αυτοματα και ασυνειδητα.Αναπτυσσοντας την συνειδητοτητα μας,αποκτωντας επιγνωση και ελεγχο των συναισθηματων και των σκεψεων μας μπορουμε να ελεγξουμε την διαδικασια της υλοποιησης. Οταν το 6ο τσακρα ειναι ανοιχτο και λειτουργει αρμονικαδιαθετουμε καλα ανεπτυγμενη ικανοτητα σχηματισμου νοητικων εικονων,κατανουμε πολλαπραγματα με τροπο διαισθητικο,ο ιδεαλισμος και η φαντασια ειναι βασικα στοιχεια της σκεψης σας.

9445819.jpg

7o τσακρα:Τσακρα του στεμματος,Κεντρο της κορυφης ή Σαχασραρα

Το 7ο τσακρα στο κεντρο του κεφαλιου στο ψηλοτερο σημειο.Το χρωμα του ειναι το βιολετι,το λευκο και το χρυσο. Σε αυτο αντοιστοιχει ο εγκεφαλος και η επιφυση.

Ειναι η εδρα της υψιστης ανθρωπινης τελειοτητας.Λαμπε με ολα τα χρωματα της ιριδος με κυριαρχο το βιολετι.Το 7ο ενωνει μεσα του ολες τς ενεργειες των κατωτερων κεντρων. Ειναι η πηγη και η αφετηρια για την εκδηλωση των ενεργειων των αλλων τσακρα. Εδω ζουμε και βιωνουμε την ενοτητα με την αρχεγονη Θεικη αρχη της οποιας ειμαστε ολοι μερος.Το τσακρα του στεμματος δεν μπλοκαρει,μπορει μονο να ειναι λιγοτερο η περισσοτερο ανεπτυγμενο.Οταν το 7ο τσακρα αρχιζει να ανοιγει ολο και περισσοτερες στιγμες ενοτητας εως οτου γινουν μονιμη πραγματικοτητα.Το ατομικο μας εγω μεταμορφωνεται στο συμπαντικο εγω. Απο εδω βιωνουμε την Φωτιση.

9453801.jpg

Εξισορροπηση των τσακρα Ακολουθουν μερικες απλες προτασεις που μπορειτε να βαλετε στην καθημερινοτητα σας προκειμενου να "ζωντανεψετε"την ενεργεια των τσακρα σας. Ριζικο τσακρα: Ο χορος ειναι ενας πολυ ωραιος τροπος για γειωση,οπως και το καθαρισμα η το μαγειρεμα οταν υπαρχει αυτη η προθεση.Η κινηση γενικα αφυπνιζει το 1ο τσακρα οπως και η επαφη με την φυση.Αγκαλιαστε ενα δεντρο,περπατηστε ξυπολητοι,εισπνευστε το αρωμα της γης συνειδητα.Απολαυστε ενα κατακοκκινο ηλιοβασιλεμα η μια ανατολη και εισπνευστε την ενεργεια της φυσης και της δονησης του κοκκινου χρωματος. Ιερο τσακρα:Αυτη την φορα χορεψτε κινωντας τους γοφους σας,γελαστε,περαστε ομορφα,καντε ερωτα. Ατενιστε την σεληνη,ατενιστε και αγγιξτε μια επιφανεια καθαρου νερου στην υπαιθρο.Το σεληνοφως διεγειρει το 2ο τσακρα και η πανσεληνος κανει πιο φωτεινα και θετικα τα συναισθηματα μας. Ηλιακο πλεγμα:για να ενεργοποιησετε και να ζωντανεψετε το 3ο τσακρα τριψτε την κοιλια σας,οραματιστειτε ζεστο ηλιακο φως να ακτινοβολει απο το ηλιακο σας πλεγμα.Αναπνευστε βαθια απο το διαφραγμα.Απολαυστε την ζεστασια του ηλιου και αφηστε την ενεργεια του να σας αναζωογονησει. Τσακρα της καρδιας:Προσφερετε ελευθερα στους αλλους χωρις προσδοκιες.Ακομα και μικρες απλες πραξεις,οπως ενα χαμογελο!.Ακουστε απαλη μουσικη,δειτε μια ρομαντικη ταινια,χαιδεψτε ενα ζωακι.Αγκαλιαστε,συγχωρηστε,νιωστε ευγνωμοσυνη!Καντε μια βολτα στην φυση και απολαυστε το πρασινο,τα λουλουδια,βαλτε ροζ τριανταφυλλα στο σπιτι σας! Φροντιστε τον εαυτο σας! Τσακρα του λαιμου:Τραγουδηστε!Εκφραστειτε μεσα απο τον λογο.Ακουστε την μουσικη που πραγματικα σας εκφραζει,καντε μια βολτα στην φυση και συνειδητα απολαυστε,εισπνευστε την δονηση του γαλαζιου ουρανου η της θαλασσας στο τσακρα του λαιμου σας. Τσακρα του 3ου ματιου:Διαλογιστειτε.Ησυχαστε τον νου,αφουγραστειτε την ησυχια,πηγαινετε πιο βαθια μεσα στους ηχους χωρις να προσκολλαστε σε αυτους.Ατενιστε ενα εναστρο ουρανο και αφεθειτε στην απεραντοσυνη του συμπαντος! Τσακρα του στεμματος:Διαλογιστειτε,οραματιστειτε.Συμφιλιωθειτε με την σιωπη.Η αν ποτε βρεθειτε στην κορυφη ενος βουνου εισπνευστε και απολαυστε συνειδητα αυτη την εμπειρια. Επισης το αρωμα του λιβανιου διερυνει το 7ο τσακρα. Ευχαριστω! Ευλογιες,αγαπη και φως σε ολους! Καλλιόπη Παπαχατζάκη

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page